Clownen Luktar Bensin

En Humorgrupp med Gruppen (1997-2003)

Gruppen bildades 1995 av Tova Magnusson, Figge Norling, Kalle Westerdahl, Malin Cederbladh, Ulf Friberg, Simon Norrthon och Sylvia Rauan.

Tanken och ambitionen med var att ha ett eget konstnärskollektiv, där vi som skådespelare, regissörer och dramatiker skulle välja våra samarbetspartners i en tid och värld där man som frilansande skådepelare blir hänvisad till att andra väljer en och ger en arbetsmöjligheter.

Vi började med nattshowen Clownen Luktar Bensin på Boulevard Teatern vintern 1998. Showen blev en klassiker där publiken fick stifta bekantskap med Gammelsmurfen, Kuksugarna, Gays in Space och Styrelsen på krogen för att nämna några.
Den showen ledde till att vi fick ett eget humorprogram i Sveriges Radio P3 – Clownen luktar Bensin – som gick i 4 år, där vi varje vecka skrev framförde sketcher varvat med musik. Många kära klassiker skapades där för den svenska publiken som Kungen och Silvia,Tomathoran, Bäverjakt med Bo Landin, Mette Marit och Kronprins Håkon, 20 talaren, Steffo XXX Programmet gjordes tillsammans med Mikael Syrén, Fredrik Stålne och Mats Grimberg som producent.

Samtidigt gjorde Gruppen kortfilmerna Faust i Piteå och I väntan på Bruden, bägge regisserade av Marcus Olsson, samt medverkade i Humorlabbet som gick på SVT 2001. Gruppen gjorde också en uppsättning på Radioteatern av Martina Montelius och uppsättningen Skitungen på Teater Plaza. Med jämna mellanrum återkom Clownen Luktar Bensin som nattshow.