Sylvia med Chris Kraus på Litteraturhuset i Oslo 2017.

I Love Chris (2018)

Av och med Sylvia Rauan

I Love Chris är en drastisk komedi om att ta makten över sitt eget liv och bli ett subjekt i en klickkultur där ens värde bedöms av andra.
Vi får följa Sylle, en för ögonblicket inte särskilt framgångsrik skådespelare och hennes obesvarade kärlek till drömfabriken, en älskare som lockar med bekräftelse men alltid sviker. Hennes ansträngning att passa in i kulturelitens kastsystem leder henne allt längre bort från henne själv. En dag läser hon motvilligt den feministiska kultboken I Love Dick av Chris Kraus och inget blir längre som förut. Vad har hon för val när Dramatenchefen Eirik Stubö aldrig svarar på hennes erbjudande att medverka på årets Bergmansfestival?

– Idén kom till mig efter att jag på våran bokklubbs rekommendation tragglade mig genom Love Dick av Chris Kraus. Plötsligen såg jag motvilligt flera likheter med mig själv och karaktären i boken och såg att livet som frilansande skådespelare ibland hade flera likheter med att hålla sig kvar i en relation med en otrogen älskare.
Jag tog chansade och tog kontakt med författaren Chris Kraus via Facebook. Hon svarade genast och berättade att hon skulle hålla föredrag på Litteraturens Hus i Oslo, och föreslog att jag skulle komma dit, vilket ledde til att jag fick träffa henne in person och göra en intervju. Hon läste även in ett antal av sina citat som används i boken, som jag sen fick jag använda i föreställningen. Vi hade kontakt genom hela resan i arbetet med föreställningen och hon blev som en slags Guardian Angel över hela projektet.

På projektbidrag från Konstnärsnämnden samlade jag ihop ett gäng scen- och bildkonstnärer som alla bidrog med sin kompetens, lust och kreativitet för att få föreställningen på fötter.

I september 2018 hade I Love Chris sin urpremiär på Kilen, Kulturhuset/Stadsteatern. Året efter gästspelade föreställningen på Teater Giljotin där även Chris Kraus var närvarande och deltog i ett författarsamtal.

Fredrika Rembe, Vanessa Baird, Mette Hellenes, Simon Norrthon, Malin Stenberg, Anneli Dufva, Emelie Smeds, Cilla Thorell, Tova Magnusson, Sylvia Rauan, Ulrika Malmgren