Lång natts färd mot dag (2020)

Av Åsa Lindholm efter en idé av Sylvia Rauan (2020)

Lång natts färd mot dag är en mörk komedi som med hög igenkänningsfaktor och humor berättar om perspektiv och privilegier och hur svårt det är att få syn på sig själv, ens i sina närmaste relationer. Vi får följa väninnorna Lena, Miriam, Ebba och Jackie under en av deras kulturkvällar. Denna kväll är de hemma hos Lena och dricker vin efter att ha sett en kontroversiell österrikisk film om vita kvinnor som köper sex i Gambia. Den här kvällen blir det inte det vanliga pratet om skilsmässor och semesterresor, istället eskalerar samtalet och plötsligt står väninnorna på var sin sida om ett postkolonialt perspektiv och kan inte mötas.

– Idén kom till mig efter att en kollega föreslagit att jag borde skriva något om “rasism i förorten”. Rasism i förorten? Jag? Det enda jag kan berätta någonting om är mig själv i den här frågan, bakom min vita open-minded persona. Jag började syna mitt vita privilegium och hur det har gett mig en självklar plats i världen. Vad skulle hända med mig om jag delade med mig av det? Eller ännu värre blev fråntagen mitt privilegium? Jag fick en idé om fyra kvinnor, en resa till Marrakech och en titel, men jag förstod att någon annan måste skriva den så jag kontaktade den prisbelönta dramatikern Åsa Lindholm.

Lång natts färd mot dag fick sin urpremiär på Kulturhuset/Stadsteatern hösten 2020 i regi av Åsa Lindholm och i rollerna såg man Ann Petrén, Astrid Assefa, Maria Salah, David Rangborg och Sylvia Rauan